CRIME SCENES, Honderd jaar foto als bewijs
  
Nederlands Fotomuseum, à Rotterdam, du 13 mai 2016 au 21 août 2016 :
 
Proposition et commissariat des trois cas suivant :
 
  • 1903 – Alphonse Bertillon : La photographie métrique de scènes de crime
  • 1906 – Rodolphe A. Reiss : Traces, taches, empreintes... Découvrir des détails invisibles à l’oeil
  • 1902-1939 – L’homme du Suaire : La « première photographie de crime »
 

Het Nederlands Fotomuseum presenteert in het voorjaar van 2016 de tentoonstelling Crime Scenes | Honderd jaar foto als bewijs.

Kan een foto iets aantonen, bewijzen of onthullen? Al sinds de uitvinding van de fotografie wordt de fotocamera gezien als een vooral mechanisch instrument om de werkelijkheid af te beelden. Wat op een foto is te zien, is ooit zo geweest. Maar is wat op een foto staat daarom ook ‘waar’? Foto’s kunnen ook een subjectief beeld van de werkelijkheid geven en ze kunnen zijn gemanipuleerd of in scène gezet. De fascinerende wijze waarop foto’s in de afgelopen 150 jaar in rechtszaken zijn gebruikt, en de discussies die er over fotografie werden gevoerd, brengt Crime Scenes voor het eerst in kaart.

Crime Scenes presenteert elf case studies uit de geschiedenis van de ‘foto als bewijsstuk’, met de nadruk op zaken van groot humanitair en/of volkenrechtelijk belang: van begin 1900 tot aan vandaag. Beginnend met de beroemde crime scene foto’s van de Franse politiefotograaf Alphonse Bertillion, via de luchtfoto’s van gebombardeerde steden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de films van de concentratiekampen in de Neurenberger processen tegen de Nazi’s, eindigt de tentoonstelling met de problematiek rond de bewijsvoering van drone-aanslagen in Waziristan en de pogingen om aan te tonen dat de Bedouïnen in de Negev woestijn in vroeger tijden niet louter nomaden waren – met als inzet hun claim om er ook vandaag nog te mogen wonen. De tentoonstelling brengt een grote variatie aan historisch beeldmateriaal bijeen. De context van iedere casus wordt daarbij helder uiteengezet.

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/crimescenes-foto-als-bewijs/
 

 2016 ll expo imgacharge rotterdam 04

2016 ll expo imgacharge rotterdam 05

2016 ll expo imgacharge rotterdam 06

2016 ll expo imgacharge rotterdam 01

 2016 ll expo imgacharge rotterdam 03